olejek,
[O2] Przegląd okresowy kilka pytań....
Zwiń
X
-
[O2] Przegląd okresowy kilka pytań....
Koledzy!
Jeśli było przepraszam - nie znalazłem podobnego wątku.
Moje autko kończy w tym roku 3 latka i we wrześniu 2010 skończyła się gwarancja na podzespoły mechaniczne a trwa jeszcze (o ile się nie mylę) gwarancja "korozję". Jedyne i ostatnie dwa przeglądy (wymiana olejów, filtrów itp.) robiłem w ASO - koszt razem z materiałami niecałe 600PLN.
Teraz po gwarancji zastanawiam się na zrobienie wymiany oleju i filtrów samemu ale jestem ciekaw waszej opinii czy może jeszcze jednak zostawić to ASO???
Dodatkowo chciałbym zasięgnąć waszej pomocy z zakresu co do takiego przeglądu? Z tego co ja pamietam to potrzebuje:
1. Olej Castrol SLX - bo taki mam wlany. A może jednak polecacie słynny Motul?? Dodam że silnik bierze mało oleju (dolewam około ćwiartkę na 10000km). Aktualny przebieg 40000km. Czytałem watek o oleju Motul ale może ktoś mnie upewni czy warto zamieniać Castrol SLX na Motula??
2. filtr oleju - Miałem kupic MAN ale może cos polecicie??
3. Filtr paliwa - czy dam radę go wymienić samemu??
4. Filtr przeciwpyłkowy - tu raczej sobie poradzę, ale może ktos poleci jakiś konkretny??
Kolejna sprawa czy babrać się w wymianę oleju w skrzyni biegów czy jest to raczej operacja sporadyczna???
A może lepiej poprostu kupić materiały a oddać do zrobienia ASO???
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie oraz za pomoc w doborze materiałów eksploatacyjnych jakie beda mi potrzebne do tego przeglądu.
Dziekuję bardzo
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemm2. filtr oleju - Miałem kupic MAN ale może cos polecicie??
Zamieszczone przez maxpaynemm3. Filtr paliwa - czy dam radę go wymienić samemu??
Zamieszczone przez maxpaynemm4. Filtr przeciwpyłkowy - tu raczej sobie poradzę, ale może ktos poleci jakiś konkretny??
Może podjedź do DGW, masz ok 50km do Niego, nikt nie narzeka, on Ci doradzi co i jak najlepiej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmOlej Castrol SLX - bo taki mam wlany.
lub zamiast oleju 507.00 (przecież nie masz DPF-a) zalej lepszym 506.01:
- MOBIL 3000 FORMULA LD 0W30
- ELF EVOLUTION CRV 0W30
- SHELL HELIX ULTRA AV 0W30
- AGIP 7007 0W30
- Motul Specyfic 506.01.
Filtry Knechta są dobre - używam ich w BXE.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zostaw Castrola, no chyba że jeździsz w wyścigach skodzinką ?
Filtry polecane to MANN-FILTER i KNECHT (podobno w fabryce takie wkładają)
Filtr paliwa wymienisz w 20 min. sam (jest na forum filmik i opis jak to wymienić i jak sprawdzić jaki rodzaj masz filtra paliwa)
Jak robisz przeglądy poza ASO to uważaj żeby ci potem nie robili górki jak samochód rdza będzie brała i tracisz tzw. Gwarancję Dożywotniej Mobilności
Komentarz
-
-
Pojedź do Aso na samą wymianę oleju ( olej i filtr oleju twój ), będziesz miał full legal wbitą przez Aso wymianę oleju a zapłacisz 50 pln ( tyle zapłaciłem wczoraj w Auto Wimar ). Resztę filtrów wymienisz sam bez problemu w max 1 godz.
Oleju w skrzyni nie ruszaj, chyba że jest taka potrzeba ( zła praca skrzyni ), ale wątpie...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmpiotrek_os, jak rozpoznać jaką mam obudowę filtra ???
kowal 2002, ponawiam pytanie: zastanawiam sie tylko czy nie beda mnie chcieli skasować jak za przegląd??
Mam ich po prostu prosić o wymianę oleju i filtra??
[ Dodano: Wto 08 Mar, 11 07:38 ]
Odnosnie wymianu oleju w ASO to ja tak robie, ze kupuje olej, filtry a oni tylko kasuja mnie za wymiane oliwy 30-50 zeta. 30 zeta jak sobie sam wykasuje kompa i tak tez czynie :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmpiotrek_os kowal 2002, ponawiam pytanie: zastanawiam sie tylko czy nie beda mnie chcieli skasować jak za przegląd??
Mam ich po prostu prosić o wymianę oleju i filtra??Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Przed wjazdem na serwis jegomosc wypisuje zlecenie.....i wtedy mówi ile $$ bedzie taka przyjemnosc kosztowac. Ja wczesniej płaciłem 50 zeta ale kiedys byl inny kier serwisu i sie spytal czy opcja za 30 czy 50 zeta.....a róznica jest w tym ze w opcji za 50 to oni kasowali "odliczanie" do nastepnego serwisu. Wiec teraz korzystam z opcji 30 zeta :diabelski_usmiech bo komunikat o przegladzie skasujesz sobie sam.
Komentarz
-
Komentarz